Nordic Baseball Diplomacy Program 1.8.2021 – 31.12.2022

Hankkeen tavoitteet 

Hankkeen tavoitteena on luoda rakenteet: 

 1. Seutukunnan vientiin ja tuontiin. Hankkeen aikana on tavoitteena luoda vähintään yksi kummikaupunkisopimus Japaniin ja Kiinaan. Sopimusten avulla seutukunnalle luodaan import/export -platform yhteyshenkilöineen, joka takaa mahdollisuudet alueellisen viennin kasvattamiseen.
 2. Rekrytointi poolin luomiseen koulutusvientiyhteistyön avulla. Hankkeen aikana luodaan sopimukset Kiinaan, joka helpottaa kiinalaisten opiskelijoiden muuttoa Järviseudulle, ja myöhemmässä vaiheessa mahdollistaa heidän työllistymisen ja integroitumisen alueelle.
 3. Järviseudun ja Geopark turismin promoamiseen Kiinassa ja Japanissa sopimusten avulla. 


Toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Hanketta varten palkataan projektipäällikkö 2021 lopusta alkaen vuoden 2022 loppuun asti, joka koordinoi hanketta ja sen toteutumista. Projektipäällikkö aloittaa pesäpallodiplomatia-kampanjan, avaa suhteita Kiinan ja Japanin konsulaatteihin ja instituutioihin sekä aloittaa kummikaupunki-toiminnan.

1. Tavoite

Seutukunnan vientiin ja tuontiin. Hankkeen aikana on tavoitteena luoda vähintään yksi kummikaupunkisopimus Japaniin ja Kiinaan. Sopimusten avulla seutukunnalle luodaan import/export -platform yhteyshenkilöineen, joka takaa mahdollisuudet alueellisen viennin kasvattamiseen. Kummikaupunkitoiminnan osalta hankevetäjä avaa kummikaupunkiyhteistyötä Kiinaan ja Japaniin. Tavoitteena on luoda kummikaupunkitoiminnan avulla yhteistyöhubeja, jotka mahdollistavat seutukunnan yritysten pääsyn suoraan Aasian markkinoille. Projektipäällikkö luo hubeihin rakenteet ja neuvottelee yhteistyösopimukset. Kummikaupunkitoiminta helpottaa yritysten vientiä, tuontia ja turismia Aasiaan. Aasian markkinoille on lähes mahdotonta päästä ns. bisnes to bisnes neuvotteluiden avulla. Kuntien ja kaupunkien välinen kummikaupunkitoiminta avaa näin ollen seutukuntaan konkreettisia mahdollisuuksia alueen yrityksille. 

2. Tavoite

Rekrytointi poolin luomiseen koulutusvientiyhteistyön avulla. Hankkeen aikana luodaan sopimukset Kiinaan, joka helpottaa kiinalaisten opiskelijoiden muuttoa Järviseudulle, ja myöhemmässä vaiheessa mahdollistaa heidän työllistymisen ja integroitumisen alueelle. 

 • Hanke on mukana avustamassa Vimpelin lukion yhteistyöverkoston löytämistä (palloilulinja, nykyinen yhteistyökoulu Tokiossa).
 • Yhteistyökoulut samoilla alueilla kuin kummikunnat.
 • Jiyu Gakuenin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2014; urheilun puolella koulu keskittyy lähinnä amerikkalaiseen jalkapalloon.
 • Yamamura Gakuen Kawagoen kaupungissa uudistaa opetustaan kansainväliseen suuntaan ja haluaa olla yhteistyössä Suomen kanssa; urheilun puolella viimeisen päälle baseball-koulu.
 • Bunan Gakuen Kawaguchissa haluaa kansainvälistyä ja saada opiskelijavaihtoa Suomeen; urheilun puolella vahva judo-koulu.
 • Honjo Waseda Gakuen kiinnostunut ylipäätään suomalaisesta koulutuksesta; urheilun puolella ammattimainen jalkapallo.
 • Ikeda Gakuen Kagoshimassa kiinnostunut Lappajärven Geolukion kanssa tehtävästä tutkimuslähtöisestä opetuksesta; Kagoshiman alueen 59 koulua osallistuu Kyushun baseball-turnaukseen

3. Tavoite

Järviseudun ja Geopark turismin promoamiseen Kiinassa ja Japanissa sopimusten avulla. 

- Hanke oli mukana yhteistyössä Metsä Groupin ja Business Finlandin toteuttamassa Metsä-paviljonki Tokion olympialaisissa 2020. Tänne osallistui myös järviseutulaisia yrityksiä. 

- Projektin käynnistämiseksi ja sen aikana projektipäällikkö ja kunnan edustajia tulevat vierailemaan sekä Kiinassa että Japanissa. 

- Ensimmäinen matka suuntautuu Tokioon, Saitamaan ja Kagoshimaan

Matkan aikana tavataan mm.:

 • Kagoshiman prefektuuri / Sakurajiman Geopark / Ikeda Gakuen
 • Kawagoen kaupunki/Yamamura Gakuen
 • Tokion kaupunki/Jiyu Gakuen
 • Kawaguchissa Bunan Gakuen
 • Matkanjärjestäjiä
 • The Japan Finland Culture and Friendship Association
 • Japan Sauna & Spa Association, Finland sauna Club
 • Kagoshiman prefektuurin lukioiden baseball-liitto


Kohti Pesäpallofestivaalia 2022

Osana projektipäällikön tehtäviin kuuluu Pesäpallofestivaalin koordinointi, joka järjestetään Vimpelissä heinäkuussa 2022. International Nordic Baseball Festivaali on ainutlaatuinen kulttuuritapahtuma, jonka tavoitteena on luoda Vimpeliin Kaustisen kansanmusiikkifestivaalia ja Seinäjoen Tangomarkkinoita muistuttava uniikki kansainvälinen vientituote. 

Festivaalin tavoitteena on houkutella kansainvälisiä vieraita ja lisätä turismin ja näin ollen myös elinkeinoelämän tuottavuutta. Festivaali tulee houkuttelemaan kansainvälisiä vieraita ja toimii myös alustana kansainvälisille neuvotteluille. Festivaali järjestetään heinäkuun puolivälissä ja se kestää kaksi viikkoa. 

Festivaaliin kuuluu erilaisia pesäpallotapahtumia, porrasjuoksun SM-kilpailut, esports tapahtumia ja muita kulttuuritapahtumia. Tapahtuma tulee olemaan vuosittain järjestettävä ja kansallisesti ainutlaatuinen tapahtuma. Projektityöntekijä koordinoi kansainvälistymistä edistäviä hankkeita ja tapahtumia. Nordic Baseball Festivaalin osalta tavoitteena on myös saada lisää voimaa alueen kasvavaan esports klusteriin. Tavoitteena on tukea kansainvälisen esports yrittäjyyden kasvua alueellamme. 

Edellä mainittu toiminta linkittyy Kansainväliseen pesäpallofestivaaliin ja tukee näin ollen myös lukion esports toimintaa, mutta projektityöntekijä ei suoranaisesti työskentele lukioille eikä JAMI:lle. Kansainvälistymisprojekti tukee luonnollisesti Vimpelin Vedon ja LaVe:n toimintaa, näkyvyyden lisäämisenä. 

 

 

takaisin alkuun