Palvelut festivaalien aikana

Nähtävää ja koettavaa

Saarikenttä (Patruunantie 15)

Vimpelin kunnan sekä urheiluseuramme Vimpelin vedon symboli on pesäpallostadion Saarikenttä. Legendaarinen pesispyhättö on alun perin kolmesta erillisestä saaresta rakentunut pesäpallokenttä, jota Savonjoki ympäröi ollen näin maailman ainoa saaressa sijaitseva pesäpallostadion. Kenttään voi tutustua ihan vapaasti, silloin kuin siellä ei ole ottelua tai harjoituksia.

Nykyiset katsomorakenteet valmistuivat vuonna 1990. Tuolloin Saarikentällä pelattiin myös edellisen kerran Itä-Länsi-ottelu. Hiekkatekonurmi Saarikentälle saatiin vuonna 1994, ja nykyinen katsomokapasiteetti on noin 3 000 (katettu osa 1 500).

Saarikenttä on kuuluisa siitä, että pelaajien läpilyönnit menevät usein jokeen ja vastustajat syöksyvät uhkarohkeasti veteen pallon perässä. Yleensä jokeen mennyt lyönti tuottaa vähintään yhden juoksun. Saarikenttä on useasti äänestetty Suomen kauneimmaksi kansallispelin peliareenaksi. Suomen pesäpalloilun kehto on ansaittu nimitys.

Saarikentän kaikki ottelut näet osoitteesta: https://www.vimpelinveto.fi/ottelut

Vedon superpesisjoukkueen kaikki kotipelit https://www.vimpelinveto.fi/superpesis/joukkueet/13766/sivut/5680/miehet-superpesis-ottelut

Vimpelin pyöreä kirkko (Patruunantie 19)

Vimpelin pyöreä puukirkko rakennettiin vuonna 1807 ja vieressä oleva tapuli samana vuonna. Vaikka kirkkoa kutsutaan "Pyöreäksi kirkoksi" on siinä kuitenkin kaksitoista kulmaa. Tästä huolimatta Vimpelin kirkko tunnetaan Suomen ainoana pyöreänä puukirkkona. Vimpelin kirkko on nykyään ainoalaatuinen, sillä "pyöreittein kirkkojen" rakentamisesta luovuttiin 1800-luvun alkupuolella.

Lieneekö kirkon muoto vaikuttanut myös akustiikkaan, sillä ääni kiertää kirkossa aivan eri tavalla kuin niin sanotussa perinteisessä ristikirkossa. Kirkossa on toinenkin erikoisuus. Kirkossa on nimittäin kaksi saarnastuolia, yksi kummallakin puolella alttaritaulua. Syy ratkaisuun löytyy ajalta ennen kirkkourkuja. Toinen saarnastuoleista kuului esiveisaajalle eli lukkarille. Urut saatiin kirkkoon vuonna 1944. Ne ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat.

Kirkon esikuvasta on esitetty useita versioita. Yhden version mukaan kirkon suunnittelija Jaakko Rijfin olisi pitänyt Vimpelin kirkon esikuvana Hämeenlinnan pyörökirkkoa, joka oli ensimmäinen lajissaan. Myöhemmin tehtyjen tulkintojen mukaan kyseessä olisi puhtaasti kansanrakentajien oma suunnitelma. Kirkon mallina lienee toiminut antiikin Rooman Pantheon-temppeli. Vimpelin kirkko jäi Riifin viimeiseksi suureksi toteutukseksi. Alttaritaulun on maalannut hovimaalari R.V. Ekman vuonna 1872. Aiheena on "Kristus ristillä".

Lakiksen kuntoportaat, Vaaran askelmat

UNESCO statuksen saaneen Kraatterijärvi Geoparkin itäreunalla, noin 160 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava meteoriitin törmäyksestä syntynyt kraatterinreuna tarjoaa pohjalaisittain upeaa maastoa. Pohjanmaan Koliksi tituleerattu alue tarjoaa huikaisevat maisemat, kun nousee nelisensataa metriä ja likipitäen 600 askelmaa ylös Lakiksen rinteeseen rakennettuja kuntoportaita, Vaaran Askelmia. Pohjanmaan pisimmät kuntoportaat takaavat tehokkaan treenin. Puolimatkassa voi pysähtyä penkeille hengähtämään, ja urakan suoritettuaan raapustaa merkki kyläseuran Kuntovihkoon. Vieläkin ylemmäksi pääset kapuamalla rinteen päälle rakennettuun näkötorniin. Ainutlaatuinen järvismaisema Lappajärvelle palkitsee kapuajan.

Talvisin rinne toimii Lakiksen laskettelukeskuksena. Lisätietoa osoitteesta:https://www.lakisareena.fi

Suomen Pesäpallomuseo

Museolla voit tutustua eri joukkueiden peliasuihin, tuomareiden vaatetukseen, pelivälineisiin ja lukuisten pesislegendojen palkintokimaraan. Kunniagalleriasta löydät 25 ansioituneen nais- ja miespesäpalloilijan pelaajakortit. Pesismuseossa voit katsella nostalgisia livetallennuksia ja pesislegendojen haastatteluja sekä kokeilla taitojasi pesisotteluiden ratkaisutilanteiden selostajana. Pääset tutustumaan Suomen pesäpallomuseon myös virtuaalisesti vaikka kotoa käsin. Virtuaalinäyttely esittelee Suomen kansallispelin historiaa Tahko Pihkalan ajoista aina nykypäivään. https://digimuseo.fi/nayttelyt/suomen-pesapallomuseo/

Suomen Pesäpallomuseo on avoinna:
touko-syyskuu
ma-su klo 9-21


loka-huhtikuu
ma-su klo 10-18
(tilauksesta myös muina aikoina)

Vapaaehtoisen pääsymaksun voi maksaa sisäänkäynnin yhteydessä olevaan lippaaseen.

Yhteystiedot

Suomen Pesäpallomuseo
Patruunantie 17
62800 Vimpeli


Vimpelin kunnan vapaa-aikatoimi
Ari Takala
044-465 9490
ari.takala@vimpeli.fi

Opastetut museokierrokset:
Teuvo Mäkelä
040-527 0399
temake@japo.fi

Lukkarinpuisto ja Pesäpallopatsas

Pesäpallopatsaan on tehnyt kuvanveistäjä Kari Ovaska ja patsas paljastettiin kesällä 1989.

Vimpeli tunnetaan ympäri Suomen vahvana pesäpallopitäjänä. Siitä lähti myös idea pesäpallopatsaan pystyttämiselle. Patsas on huomionosoitus työlle, jota Vimpelissä on tehty nimenomaan pesäpallon osalta.

Patsaan pystytettiin keskeiselle paikalle, keskelle Vimpeliä. Puiston nimestä pidettiin nimikilpailu, jonka voitti Lukkarinpuisto. Valintaa perusteltiin sillä, että se viittaa Vedon perinteisiin ja patsas esittää kotipesän lukkaria, joka tavoittelee palloa pelaajan syöksyessä pesään.

Vimpelin Saarikenttä ja Vimpelin pesäpalomuseo sijaitsevat Lukkarinpuiston välittömässä läheisyydessä.

Ruoka- ja kahvila-palvelut

Nelimarkan leipomo

Pitkät perinteet omaava Nelimarkan Leipomo perustettiin 1.12.1960 ja leipomo palvelee Vimpelin keskustassa. Nykyään Kimmo ja Perttu Nelimarkan vastuulla oleva leipomo on kehittynyt alkuajoistaan. Leipomoala on nykypäivänä koneellistunut mutta Nelimarkan Leipomossa panostetaan perinteiden kunnioittamiseen ja käsityöhön. Koneita käytetään toki apuna mutta jokainen leivonnainen on käsityön tulosta. Kahvila-myymälä sijaitsee leipomon yhteydessä, joten tuotteiden tuoreus on taattu. Kahvilasta löytyy leipomuksia suolaisesta makeaan, kotiin vietäväksi tai paikan päällä nautittavaksi. Nelimarkka on myös tilojensa puolesta kehittynyt ja sitä on uudistettu viimeksi 2020. Kahvilassa on 50 asiakaspaikkaa.

Sijainti: Opintie 4

Kahvila-myymälän aukioloajat: Ma – Pe: 7.30-14.30. Verkkosivut: https://nelimarkanleipomo.fi/kahvila/

Rolls Vimpeli

Rolls Vimpeli

Rolls Vimpeli palvelee Vimpelin keskustassa Pesisfestivaalien aikana. Elina Pyhälahden johodlla Rolls Vimpeli löysi mainion sijainnin itselleen Vimpelin ydinkeskustasta. Noin 40 asiakaspaikkainen pikaruokaravintola toimii lisäksi kahvilana, jossa tarjolla alajärveläisen kultahehkun tuotteita.

Tarjoukset:
Rolls app tarjoukset

Sijainti: Patruunantie 8

Ravintolan aukioloajat: Ma-la klo 11.00-21.00 & su 12.00-21.00. Verkkosivut: https://kartta.suomirolls.fi/listing/vimpeli-rolls/

Grilli-Pizzeria Kir-Si

Gilli-Pizzeria Kir-Si ravintola palvelee Vimpelin keskustassa. Aiemmin Vimpelin paikallisessa anniskeluravintola Sopupelissä työskennelleet Kirsti Ahonen ja Sirkka Rintamäki päättivät ryhtyä uusiksi grilli-pizzerian yrittäjiksi noin 15 vuotta sitten. Tänä päivänä grilli-pizzeria on suosittu koko perheen viikonloppuravintola, sekä tärkeä lounasruokapaikka, jonka pöydät täyttyvät asiakkaista päivä toisensa jälkeen.

Ravintolan erikoisuuksia:
Vuoden 2017 & 2022 pesismestareiden hampurilainen + 0,3 juoma 12,50€
Kone-Vesala ??

Sijainti: Patruunantie 13

Aukioloajat: Ma-pe 10.30-21.30, la 12.30-21.30 & su 12.30-20.00. Verkkosivut (facebook): https://www.facebook.com/grillipizzeriakirsi/?locale=fi_FI

My-Linda Pizzeria Kebab

Mirlinda Malokun ravintola MY-Linda palvelee pesisfestivaalien ajan laajoilla aukioloajoillaan. Mirlinda ihastuttaa loistavalla asiakaspalvelullaan, sekä nopeaan tahtiin valmistuvilla aterioillaan festivaalikansaa. MY-linda valmistaa pitsojen lisäksi erilaisia annoksia kebab-lihasta, kanasta sekä porsaasta. Ruokalistalta löytyy myös raikkaita salaatteja sekä hampurilaisia. Parhaimmillaan Mirlinda valmistaa pitsan 3-4 minuutissa. Ravintolan tiloista löytyy 24 asiakaspaikkaa.

Pesisfestivaalien erikoistarjous: Festaripitsa 10€

Sijainti: Patruunantie 15

Aukioloajat: Ti-to 10.30-21.00, pe 10.30-22.00, la 12.00-22.00 & su 12.00-20.00. Verkkosivut (facebook): https://www.facebook.com/MYLINDAPIZZERIAKEBAB?locale=fi_FI

takaisin alkuun